Leuvense Vaart: verschil tussen versies

1.357 bytes toegevoegd ,  19 mei 2013 20:52
Nostalgie
k (→‎Waterweg: diepte: baggerwerken aan de gang.)
(Nostalgie)
 
<i>In Kampenhout woonde in de 18de eeuw een boer die door nijvere bewerking van zijn landerijen welvarend was geworden. Zoals zovelen protesteerde hij toen men het kanaal midden doorheen zijn eigendom groef. Te Leuven lieten de Heren van de Wet hem slechts de onmogelijke urenlange omweg om zijn versnipperde akkers te bewerken zodat zijn inkomen en bezit taanden. De treurende boer, radeloos uit op wraak, sprong in de Vaart en niemand zag hem terug. Sedertdien zat tussen Kampenhout en Wespelaar-Tildonk een watergeest immer klaar om met zijn grote klauwen eenzame wandelaars, vissers en zwemmers naar de donkerste diepten van de Vaart te sleuren. Naar verluidt werden van sommigen de stoffelijke resten niet weergevonden en anderen had de watergeest pas losgelaten nadat ze waren verdronken.</i>
 
==Varia==
*De Vaart was ook voor reizigers belangrijk, tot in 1837 de spoorlijn Mechelen–Leuven operationeel werd.
*Tot in de tweede helft van de 20e eeuw vond men op enkele plaatsen een "overzet", waar een platbodemschuit door de inzittende bediener aan een boven het wateroppervlak over de Vaart strakgespannen ketting tot aan de overzijde getrokken werd. Als een schip in aantocht was, werd aangelegd en van aan de wal de ketting gevierd zodat die naar de bodem zonk.
*Velen gingen in de Vaart zwemmen en hebben het zelfs daar geleerd, onder meer aan de Auwegemvaart en te Battel. Dit werd tijdens de tweede helft van de 20e eeuw verboden.
*Het clublokaal van de ''Koninklijke Cano Club Mechelen'' (KCCM) aan de Auwegemvaart, tussen de Auwegemstraat en de Plaisancebrug, dateert uit 1936,<ref>{{Citeer web
|url=http://www.bloso.be/SportDbPublic.Website/DetailOrganisatie.aspx?OrgId=00000000-0000-0000-0000-000000030211
|titel=Koninklijke Cano Club Mechelen (KCCM)
|uitgever=Bloso
|accessdate=2013-05-19
}} (klik 'Identificatie')</ref> toen de club al drie jaar bestond. Ze profileert zich nu veeleer als kajakclub. Enige sporters op de Vaart te Mechelen is een vanouds vertrouwd zomerzicht. "Aan de kanoclub" blijft tot in de 21e eeuw een bij tijd en wijl gehoord referentiepunt, al was dit veel meer gangbaar toen men nog in die buurt ging zwemmen.
 
==Externe Links==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499

bewerkingen