Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Overleg:Mechelse rand

Recreatiedomein HofstadeBewerken

Het artikel 'Mechelse rand' biedt een overzicht van de geografische entiteiten (buurten, wijken, gehuchten, deelgemeenten) van aan Mechelen palende gemeenten + van de aan deze laatste palende gemeenten. Hooguit zouden ook de natuurgebieden bij hun 'vaste' naam in de lijst kunnen komen: omgevingen vergelijkbaar met buurten (welke niet allemaal opgenomen zijn). Wat in de Mechelse rand te zien of te beleven valt, valt volkomen buiten het terrein van Mechelen Mapt ; externe links, inclusief video's, daarnaar zouden in dit artikel hetzij een onmetelijke lijst, hetzij een niet te verantwoorden persoonlijke selectie blijken — bovendien los staan van de locatievermelding in het artikel ofwel de overzichtelijkheid hiervan vernietigen — en onherroepelijk meteen gewist  moeten worden. Nochtans verhuisde  ik naar (voorlopig) hier:

FilmlinksBewerken

Het Sportimonium in Hofstade

Het destijds nog unitair Brabants 'Provinciaal domein Hofstade', inzonderheid 'de plage  van Hofstade' met vooral in haar gouden jaren een opmerkelijke aanwezigheid van francofiele bourgeoisie en ondanks naar toenmalige gevoelsnormen 'uit den vreemde' Franstalige Brusselaars, dan gekend als Blosodomein Hofstade en heden als 'Sport Vlaanderen Hofstade' met het recente door een aparte vzw beheerde museum Sportimonium, voelt sinds het zandstrand werd aangelegd voor veel Maneblussers net zo eigen  aan als pakweg het verder afgelegen Battenbroek in deelgemeente Walem, Planckendael in dito Muizen of misschien zelfs als het Vrijbroekpark. De hoofdingang is trouwens even dicht bij de Grote Markt als het vanouds echt Mechelse Zennegat; de nog nadere zijingang bij de spoorwegberm is slechts 1,1 ‍km verwijderd van Mechelen en de derde toegang is op 500 meter van de Muizense Prinsenhoek.

Minder rijk aan geschiedenis en Mechelse populariteit is de Hazewinkel waartoe over de Stuyvenbergbaan (aldaar nog immer met y) 'Den Bocht' behoort, beide ook van voormalig Bloso en nu Sport Vlaanderen, te Heindonk met toch 1 (één) Mechelse hectare (een parking) te Heffen, evenals het aansluitende broek Arkenbos (ook onder meer toegankelijk bij de nu gesloten maar bij naam beter bekende taverne ‍'t Fonteintje ) te Blaasveld geheten hoewel er ongeveer 15 hectare van te Heffen net als die parking ook van bij de Steenweg op Heindonk toegankelijk is, al moet men daartoe 200 ‍m rijden op de Heindonkse Beenhouwersstraat. Te voet kan men echter vanuit de Schotelveldstraat het Arkenbos in en komt men tenslotte in die Hazewinkeltip zonder een moment de gemeente Mechelen te verlaten.

Als ook de andere Mechelen Maptbeheerders zich hierin kunnen vinden, kan afgeweken worden van de geografische regel, met één enkel (inclusief de vroege periode, flink) artikel '‍Recreatiedomein Hofstade‍'. Ondanks de Willebroekse adressen hoeven we voor artikels over de Hazewinkel en het Arkenbos niet eens die regel te overtreden, alleen over een onzichtbare grens verder te treden. Toch mogen m.i. de Biezenweiden en het Broek De Naeyer niet buiten een artikel over de Hazewinkel gehouden worden en Het Broek tout court  niet buiten het Arkenbos. Het lijkt me best voor dit hele aaneensluitende gebied slechts 1 artikel '‍Recreatieomgeving Hazewinkel‍' te schrijven met de specifieke hoofdstukken.

Persoonlijk zie ik slechts é‍ é‍ n maar onvoldoende sterk tegenargument: De door provincies blijkbaar getolereerde Vlaamse politiek om natuur- en recreatiegebieden in handen te geven van het Bloso of nu Sport Vlaanderen, met oogkleppen op (blijkbaar liefst van al top)sport gericht, stoot steeds meer Mechelse voormalige en potentiële bezoekers af: lang niet iedereen stelt gezond bewegen gelijk aan sporten en senioren moeten veelal van héél ver naar banken fluiten. Datzelfde effect heeft in Hofstade ook de voor Zemstenaars gratis gebleven zwemactiviteit die Maneblussers nu 5 euro kost.

Ooit fietste men bijna even vlot naar 'de bossen van Bonheiden' doch privatiseringen maakten dat tot geschiedenis. Er zou trouwens niets meer over gezegd kunnen worden dan dat op de zandgrond open plekken tussen naaldbomen bestonden, als een uitgestrekte versie van de 'zandbeemd' uit de jaren 1950-'70 in de Bethaniënpolder maar met sparren in plaats van struiken en zonder moeras ernaast want de gebruikelijke wandel- en speelbossen lagen een eind van het Mechels Broek. Bij Pasbrug kreeg ook Katelijne een nogal nauwe band met Mechelen maar zulks wordt slechts in een artikel als Berthoutinstituut-Klein Seminarie terloops vermeld.

Alhoewel ook '‍Roosendael‍', eigendom bij gewestplan in 2002 van het aartsbisschoppelijk seminarie F. De Merodestraat 19, nu van Kempens Landschap vzw en letterlijk één stap uit de Kloosterstraat over de Walems-Katelijnse grens, als hoofdstuk van het artikel Huis Cadix zou kunnen besproken worden, zouden hun vele verschillende, bovenal huidige functies het artikel in teveel categorieën laten verschijnen. Het vrij toegankelijk wandeldomein met diverse historische restanten en een jeugdverblijf wordt best ook een uitzondering op de regel. De cisterciënzergeschiedenis vergt bij het schrijven een oogje op de beide artikels, allicht met onderlinge verwijzingen vermijdend dat eenzelfde inhoud in beide komt (en onderhouden zou moeten worden).

Pas wanneer voor deze Mechelse encyclopedie broodnodige artikels eindelijk zouden aangemaakt geraakt zijn, zou men kunnen denken aan een artikel met naar bezienswaardigheden en tot Mechelen strekkende voorzieningen in aanpalende gemeenten uitsluitend links, 1 tot 2 met zorg geselecteerde per item, zoals:
Bonheiden : Kasteel (van) Zellaer, ib.
Bonheiden : Imeldaziekenhuis, ib.
Daarin zou eventueel ook kunnen komen wat ik (wegens de geüploade foto's) eveneens slechts verhuisde, voorlopig naar hier:

GalerijBewerken

De diavorm van <gallery> lijkt me erg royaal voor de daar te verwachten grote reeks fotootjes; misschien vinden we er een meer praktische presentatie voor — als het ooit zover komt.

Wil men het huidige artikel Mechelse rand toch wat verluchten, dan zou een Galerij passen met voor elk van de 22 gemeenten  slechts 1 foto van een door die gemeente opmerkelijk en allicht permanent gepromote (alvast nog actuele en niet gauw voorbijgestreefde) en voor Mechelaars interessante of door hen als typisch voor de gemeente herkenbare bezienswaardigheid. Dat sluit de drie hierboven uit.
SomeHuman 2019-01-31 12:04 - 2019-02-01 11:26 (UTC=WINTER-1 ZOMER-2)

Terugkeren naar de pagina "Mechelse rand".