Hoofdpagina - Portaal - Hoe bijdragen? - Over Mechelen Mapt - Beleid - Contact - Hulp - Forum
Deze pagina is een onderdeel van het totaal van richtlijnen op Mechelen Mapt.BELANGRIJK:

Wij zijn Mechelen Mapt, de internetencyclopedie over Mechelen.
We zijn geen toeristeninfo en arrangeren evenmin evenementen.
We zijn volkomen onafhankelijk van de Mechelse stadsdiensten,
en hebben geen bindingen met welk bedrijf of instelling dan ook.


Mensen die graag willen bijdragen aan de site kunnen zich gratis aanmelden, ook al hoeft dat niet: men kan anoniem bewerken onder een openbaar IP-adres (weergegeven in de Recente wijzigingen).

  • Betreffende het gebruik van deze site: zie vooral §0. De daaropvolgende puntjes zijn eerder afspraken i.v.m. het bewerken van deze site.
  • Opdat iedere gebruiker zich comfortabel zou voelen op de site moeten er wel aan een aantal afspraken gehouden worden. De afspraken zijn pas bindend wanneer men bewerking verricht op de wiki.

§0

Hoewel we als een encyclopedie/naslagwerk zo betrouwbaar mogelijk willen zijn, kunnen we niet garanderen dat álle informatie op deze site juist is. Mechelen Mapt is namelijk geschreven door het volk (en dus niet per se door deskundigen). Toch wordt de controle op de juistheid zo goed mogelijk nagestreefd. Een overziene fout blijft echter onuitsluitbaar. Gebruik daarom inhoud van deze site op eigen risico. Ziet u een fout? Pas die zelf aan, of stel ons op de hoogte (zie Contactinfo).

Wij appreciëren alvast uw interesse.


§1

Er wordt geschreven vanuit een objectief standpunt. Als een artikel niet voldoet aan een zekere objectiviteit wordt het herzien of in het ergste geval verwijderd. Mechelen Mapt streeft immers naar het worden van een betrouwbare encyclopedie.

Wat wordt verwijderd?
  • Spam
  • Alle vormen van reclame
  • Laster of haatcampagnes
  • Politieke propaganda
  • Nonsens
  • Alles wat niets met Mechelen of omgeving te maken heeft.

Wie de hierboven opgesomde inhoud aanmaakt, mag eerst een waarschuwing en bij herhaling een blokkade (vergrendeling van uw bewerkrechten) op deze wikisite verwachten. Indien u onterecht geblokkeerd werd, kunt u steeds een mail sturen naar het e-mailadres van onze site voor een verantwoording of een vraag tot het opheffen van de blokkade.

§2

Mechelen Mapt is een wiki, dat wil zeggen dat iedereen gemakkelijk kan bijdragen op de site, zonder vooraf enige bevestigingen te moeten doen. Ook iedereen kan artikels wijzigen, waaruit volgt dat iedereen de auteur is en niet 1 enkel individu. Niemand heeft licenties op zelfgemaakte artikelen (en signeert dus ook geen artikelen). Eens een artikel of een bewerking is opgeslagen, wordt deze automatisch onder http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ geplaatst. Hetzelfde geldt niet voor afbeeldingen of andere mediabestanden: media worden vooraf liefst gecategoriseerd en verantwoord met een korte beschrijving. Indien de afbeelding op internet te vinden is, mag deze gerust worden overgenomen met bronvermelding.

§3

Het is niet verplicht om in te loggen, maar wel aan te raden. Met in te loggen kijgt de gebruiker meer rechten. Een gebruiker mag zijn eigen gebruikerspagina en overlegpagina aanmaken met inhoud die hij zelf mag kiezen. Admins mogen ongepaste zaken op die gebruikerspagina verwijderen. U zult na de aanmaak van uw account minstens 4 dagen wachten vooraleer u al onze pagina's kunt bewerken. Overlegpagina's zijn per definitie niet onbewerkbaar gemaakt voor nieuwe accounts.

Gebruikeraccounts zijn gratis. Mechelen Mapts gebruikers (ook de leidinggevende personen) zijn vrijwilligers.

§4

Wie inacceptabel gedrag (d.i. schelden; niet-terzake blijven; adviezen van een administrator zonder reden negeren) vertoont of destructief aan het bijdragen is (d.i. herhaaldelijk relatief grote inhoud van pagina's weghalen, ...), wordt voor een onbepaalde tijd geblokkeerd. Als je denkt iets verkeerd gedaan te hebben contacteer ons zo snel mogelijk per e-mail.

§5

Mechelen Mapt biedt via overlegpagina's en fora mogelijkheden om overleg te plegen, maar is niet bedoeld om te discussiëren met het doel als discussie. We werken aan een encyclopedische inhoud van de website. Om een debat te voeren of je eigen mening te verkondigen, kun je terecht bij Mechelen Blogt.

Vragen over het beleid, opmerkingen, suggesties zijn altijd welkom. Het beleid wordt wel onder de bureaucraten onderheven.

§6

Admins dienen onervaren gebruikers te helpen en gebruikers dienen open te staan voor hulp. Voor je contact opneemt, zie of er geen nuttige info staat bij de hulponderwerpen (zie Hulp onder Navigatie).

§7

Wie wat wikicode beheerst en graag actief wil meewerken aan het project mag admin worden, op voorwaarde dat hij een meerderheid behaalt bij een stemming door de gemeenschap – als die al uitgegroeid is. Samen met de admin-functie krijgt de gebruiker in kwestie een checkuser-functie die hem ertoe in staat stelt een IP van een andere gebruiker te controleren. Een bureaucraatstatus wordt uitzonderlijk gegeven.

§8

Bij problemen dienen de bureaucraten gecontacteerd te worden. Primaire contactmogelijkheid is de overlegpagina. Op deze overlegpagina worden er geen privégegevens publiek gemaakt. Liever een discrete melding per e-mail.

Let wel: een connectieprobleem, trage website of een onbereikbare server kan niet opgelost worden door de gebruikers van Mechelen Mapt.

§9

Niemand, behalve de auteur zelf, is verantwoordelijk voor bepaalde bewerkingen op de wiki. Mechelen Mapt in zijn geheel kan dus nooit aansprakelijk worden gesteld. Door te praten en te onderhandelen worden veel problemen opgelost: een e-mail sturen is aangeraden bij een knelpunt. Juridische stappen overwegen tegen de wiki of personen die met de wiki te maken hebben is zinloos, omdat wij niet over de contactgegevens van alle auteurs beschikken.

§10

Het staat iedereen vrij te bewerken wanneer hij of zij wil. Een gebruikersaccount wordt dus niet verwijderd of geblokkeerd na een bepaalde tijd van inactiviteit. Administratoren van deze website kunnen hun privileges verliezen wanneer zij een tijd (meestal een jaar) niet meer bijgedragen hebben. Zij mogen die steeds terugvragen, wanneer zij zich weer actief achten.