Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

English.gif Office furniture dealer from Mechelen

Bulo N.V. in Mechelen is een kantoormeubelfabrikant. Deze firma is gelegen in het industriepark Mechelen-Noord, werd oorspronkelijk opgericht door de Mechelse familie Busschops, is actief in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, [1] en heeft de Benelux als thuismarkt.

Geschiedenis

Het was in 1963 dat Walter Busschops een rijdend klasseerwagentje ontwikkelde. Met de verkoop ervan ontwikkelde hij een eigen kantoormeubelbedrijf in Edegem.

De eerste produkten van Bulo, kantoormeubelen uit kunsthars, sloten perfect aan bij de toenemende trend naar vermenselijking van de arbeid. Ook het kantoormeubilair, zowel van de directiekamers als van het personeel, moest een weerspiegeling worden van de veranderde mentaliteit.

De onderdelen werden aanvankelijk door derden geleverd, maar na ongeveer 15 jaar activiteit, begon Bulo ook zelf te produceren. De assemblage werd en wordt nog altijd in eigen beheer gehouden.

Om zijn merk meer bekendheid te geven ontwikkelde Walter Busschops een sterke beeldcommunicatie d.m.v. zijn wagenpark (zwarte auto’s met een rood-witte belettering). Ook gebruikte hij een “total look-concept” om zijn marktaandeel in België te verhogen d.m.v. een aparte interieurafdeling die service bood qua gordijnen, planten en belichting.

In 1987 verhuisde Bulo naar de industriezone Mechelen-Noord langs de E19 (Blarenberglaan 6), waar de verkoop, de productie en de ontwerpafdeling onder één dak kwamen. In 1992 kwamen de zonen van Walter Busschops het bedrijf vervoegen.

Designers

Bulo stond bekend om zijn samenwerking met sterke ontwerpers in de meubel-en kantoordesign :

 • Claire Bataille en Paul Ibens : H2O-collectie (1994)
 • Ann Demeulemeester, bOb Van Reeth, Jean Nouvel en Annebelle d’Huart : Ideale werktafel (1996)
 • Maarten Van Severen : Schraag (1999)
 • Evelyne Merckx : Spine (1999)
 • Jean Nouvel : Directiemeubel (2000)
 • Dirk Bikkembergs : MAT-werktafel (2001)
 • Hannes Wettstein : Double You (2002)
 • Danny Venlet : Easy Rider (2002)
 • Alain Berteau : Tab Chair (2004)
 • Vincent Van Duysen : Kantoormeubellijn DESK en stoel CHAIR (2006)
 • Edouard François : Love Table (2007)
 • Bram Boo : Overdose-collectie (2011)
 • Jos Devriendt : Tafel Hilde (2012)

In 2009 tekende Dirk Busschop, CEO van Bulo, een contract met Marie Wabbes, weduwe van de Belgische ontwerper Jules Wabbes, aangaande een wereldwijde expositie van diens oeuvre. [2]

Showrooms en concept stores van Bulo zijn te vinden in het binnenland, zoals Brussel, en het buitenland (Londen, Keulen, Amsterdam, Luxemburg, Praag, Düsseldorf).

Bulo viel met zijn concepten ook geregeld in de prijzen waaronder de IF-Design Award (2009) en de Zilver Award (Designpreis Deutschland). In 2008 werd Bulo, door de Voka-kamer van Koophandel, uitgeroepen tot één van de meest excellente ondernemingen in het Mechelse arrondissement.

Briljant idee

De oorspronkelijke bedrijfsgronden van Bulo in Mechelen waren een pak groter dan de showroom. In plaats van deze gronden te gebruiken voor een eventueel verdere uitbreiding werden zij ingezet voor de bouw van kantoorcomplexen voor andere firma’s. Met dit briljant concept haalde Bulo – in één klap – een aantal oude, maar ook toekomstige klanten binnen. [3] Onder die klanten bevond zich ook Nike. [4]

Externe links

Voetnoten