Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Befferstraat

English.gif Street in city centre of Mechelen
De Befferstraat

Bezig met het laden van de kaart...

Befferstraat (Mechelen)

De Befferstraat in Mechelen is de licht gebogen verbindingsstraat tussen de Grote Markt en de Veemarkt, met dewelke ze sinds de 13e eeuw verbonden was door de inmmidels verdwenen Befferbrug.

Zijstraten zijn onder andere het Wollebrandstraatje en het Pelikaanstraatje.

Inhoud

HerkomstBewerken

De herkomst van de naam is onduidelijk. Mogelijke verklaringen zijn:

 • Misschien is het afkomstig van Straat achter het Belfort.
 • Misschien komt het van de Familie Van Beffere uit de 13e eeuw.
 • Misschien komt het van Philip Snoy, Heer van Befferen uit de 17e eeuw.
 • Befferen is de oorspronkelijke naam van Putte. Deze straat ligt in het verlengde van de huidige Putsesteenweg (en de Oude Putsebaan, een vroegere heirweg richting Duitsland).
 • In de teksten van Jan Bruylants' Uylenspieghel in Vlaanderen duikt de naam Beffer op. Uit de tekst blijkt het te gaan over een drankgelegenheid in Mechelen:
  Als we iets te snijden krijgen of te naaien, zullen we 't toch zoo goed doen als mijn Keizer, en is de baas niet tevreden, dan zoeken we elders een anderen winkel... We zullen nog maar eens gaan zien in den ‘Beffer’, of er geen Mechelaar zit, die onze kennis wil maken, de geschiedenis van den keizer-kleermaker wenscht te hooren en ons daarvoor eenige potten bruinen zal betalen... Dat brengt ons nieuw ambacht ook al mede... Ze troffen er meer dan één inwoner van de Dijlestad aan, die er fier op was in het gezelschap der twee befaamde Hofsnijders te verkeeren.[1]
 • Citaat uit het boek Namen der straten van Mechelen door Kanunnik Willem Van Caster:
  De benaming Befferstraat (Rue de Beffer) komt reeds voor in eenen Chynsrol van 1220. Het deel gelegen langsheen de stadshalle, waar men brood verkocht, werd nog al dikwijls, tot in het midden van de 15de eeuw, Broodmarkt genoemd. Befferen is één van die plaatsbenamingen wiens oorsprong moeilijk terug te vinden is. Ridder Snoy was heer van Befferen. Boven de Pasbrug stond de Befferhoef en een buitengoed Beffershof genaamd. Daar was vroeger de zetel van het gerechtshof voor 't Land van Mechelen onder Brabant gelegen.

VariaBewerken

GalerijBewerken

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

 • Bouwen over de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, pp 20 e.v.