Arsenaal

English.gif The Railroads' central maintenance and repair workshops at Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Centrale Werkplaatsen van de NMBS, bij het Station Mechelen
In 't Arsenaal: atelier ter herstelling van elektrische motorrijtuigen,
gezien vanuit de Hanswijkdries te Mechelen

Het Arsenaal te Mechelen is vanouds het meest belangrijke complex van reparatie- en onderhoudsateliers van de Belgische spoorwegen, officieel de Centrale Werkplaatsen Mechelen van de NMBS, achter het Station Mechelen gelegen tussen de Leuvensesteenweg en de Leuvense Vaart. De Spoorwegen beschikken overigens over drie andere, recentere, zogeheten Centrale Werkplaatsen in België.

Mechelen was het knooppunt van de vroegste spoorwegen, waarbij ons land na Engeland de wereldwijde voortrekkersrol speelde. De productie van het groot rollend materieel gebeurde in diverse Europese bedrijven maar de toenmalige staatsspoorwegen zorgden voor alle taken achteraf, in latere jaren ook het eigentijds ombouwen van verouderde rijtuigen, in 't Arsenaal. Deze nog steeds gebruikelijke gemeenzame benaming sloeg op "de mannen van 't Arsenaal", oud-werknemers van een wapenmakerij te Mechelen, die de vroegste stielmannen voor de Spoorwegen waren. Het is een uiterst zeldzaam voorbeeld van een bedrijf dat naar zijn werkvolk werd genaamd.

Het Arsenaal was in het Mechelse gedurende lange tijd niet alleen de grootste industrie maar ook aanbieder van werkgelegenheid voor gans Vlaanderen. Menigen kwamen uit Leuven te Mechelen werken en eventueel, net als veel van hun meer lokale werkmakkers, wonen in de nieuwe arbeidersbuurten in de omgeving van die tewerkstelling. Het lokale dialect in die wijken werd zelfs duidelijk door het Leuvense taaltje beïnvloed. Het aantal personeelsleden is sinds de Tweede Wereldoorlog echter geleidelijk sterk teruggelopen en in november 2011 werd lokaal gestaakt uit vrees dat er op termijn nogmaals 20 procent banen zouden verdwijnen. Het blijft niettemin de grootste industriële vestiging van de NMBS. Ze wordt beschreven in een externe link hieronder.

In het Arsenaal zijn ook de terreinen voor de sportclub Bloso 'Arsenaal Mechelen' (BAM) te vinden.
Het spoorwegencomplex heeft geen band met Theater 't Arsenaal.

Zie ookBewerken

FilmlinksBewerken

Herstelling locomotief in de Centrale Werkplaats
van de NMBS te Mechelen
Centrale Werkplaats Mechelen stelt zich voor
(Opendeurdag jaren '80)


Externe linksBewerken

Onderstaand extern artikel geeft een beschrijving van het industrieel bedrijf en zijn personeelsorganisatie:
Overige links:

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken