André Goudbeek

English.gif Musician from Mechelen

André Goudbeek, geboren te Zwolle in 1946, is een Mechels jazz- en improvisatiemuzikant en componist; hij speelt altsaxofoon, basklarinet en bandoneon.

Samen met Fred Van Hove, Paul Van Gysegem, Willy Roggeman en Cel Overberghe richtte hij in 1973 WIM (de Werkgroep Improviserende Muzikanten) op. Daarnaast had hij ook zijn eigen groep (Full Moon Trio), en was hij begin jaren '80 lid van The Brotherhood of Breath, de groep van wijlen de Zuid-Afrikaanse pianist Chris Mc Gregor.

In 1981 speelde hij voor het eerst op Jazz Middelheim, met het saxofoonkwartet Tchicai-Goudbeek-Jeanneau-Maté.

Van 1982 tot 1994 is hij lid van het Willem Breuker Kollektief, één van de meest invloedrijke avant-gardebands uit de Lage Landen: met Willem Breuker toerde en speelde hij zowat over de hele wereld.

In 1995 componeerde hij in opdracht van Filmhuis Mechelen een soundtrack bij de stille film ‘Nanook of the North’ van Robert Flaherty, een project waar ook een gelijknamige cd van uitgebracht werd. Samen met het Nanookkwartet ondernam hij daarna een uitgebreide tournee langs meer dan 80 culturele centra en bioscopen in België, Nederland en Noord-Frankrijk, om de film live te begeleiden.

Nadien speelde hij live samen met uiteenlopende jazz- en improvisatiemuzikanten als Bart Maris, Peter Jacquemyn, Frank Vaganée (ook een Mechelaar), Han Bennink, Peter Brötzmann, Xu Fengxia, Joe Fonda en Ivo Vanderborght. Met de Engelse vocalist Phil Minton bracht hij in 1998 de improvisatie-cd 'As It Happened' uit.

Hij was ook geregeld actief als muzikant en/of componist bij diverse theaterproducties, onder andere van Freek De Jonge, Loes Luca, Wim T. Schippers, Ischa Meijer en Paul Haenen.

In 2005 maakte Goudbeek een cd met bandoneon-improvisaties die hij vernoemde naar het Mechelse gehucht waar hij verblijft: het Zennegat.

DiscografieBewerken

  • 1995: 'Nanook of the North' (in opdracht van Filmhuis Mechelen)
  • 1999: 'As It Happened' (samen met Phil Minton)
  • 2004: 'Separate Realities' (Live; samen met Xu Fengxia en Joe Fonda)
  • 2005: 'Zennegat' (bandoneon-improvisaties)

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken